Ali veš, da pivo s svojimi lastnostmi na različne načine dopolnjuje osnovne okuse jedi in jih pri tem ne spremeni? Alkohol iz piva namreč med kuho ali peko večinoma izhlapi, ostaneta pa njegov okus in aroma. Lahka, svetla piva so super dodatek svinjini ali piščancu, temna pa se uporabljajo pri jedeh iz govedine ali divjačine.
Pivo lahko uporabljamo tudi za mariniranje mesa ali kot polivko med peko. Definitivno pa je tudi odličen dodatek kvašenemu in biskvitnemu testu.
V kulinariki je veliko možnosti uporabe piva kot sestavine, ni samo pijača. ;-) Zate smo pripravili 6 okusnih receptov, ki jih lahko preizkusiš doma.
- Pivski kruh z rožmarinom
Če želiš speči rahel, mehek in opojno dišeč kruh, preizkusi recept za pivski kruh. Kot je že iz imena razvidno, pivski kruh vsebuje pivo, naš pa za piko na i še rožmarin.
Sestavine: 500 g bele gladke moke, 2 žlički sladkorja, pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g), 2,5 dl piva sobne temperature, 1 dl mlačne vode, 2 žlički soli, 2 vejici rožmarina, 1 žlica masla za premaz, par kapljic olja za namastitev pekača
Postopek: Moko stresi v skledo, ji dodaj sol in premešaj. Zmesi dodaj vzhajani kvas s sladkorjem in vodo ter seveda pivo in sesekljan rožmarin. Testo gneti približno 10 minut, da postane mehko in voljno. Po potrebi dodaj še malo moke in pusti testo vzhajati 40-45 minut, pokrito s plastično folijo. Pečico nastavi na 180°C, medtem pa vzhajano testo oblikuj v rožico, hlebček ali štruco in postavi na namaščen pekač. Ko vzhaja, ga postavi v vročo pečico. 10 minut pred končano peko kruh premaži z maslom in ga postavi nazaj v pečico, da dobi zlato skorjico. K sveže pečenemu kruhu paše skoraj vsaka stvar, še posebej pa kakšna suha salama, sirček in kozarec dobrega točenega piva.
- Čebulni obročki v pivskem testu
Popestri svojo zabavo z okusnimi hrustljavimi prigrizki.
Sestavine: 4 velike čebule, 125 g moke, 0,25 žličke soli, 1 jajce, 150 ml piva, olje za cvrenje
Postopek: Olupi čebulo, jo nareži na 5 mm debele rezine in jih za 1-2 uri položi v ledeno vodo. V skledo presej moko in jo zmešaj s soljo, dodaj jajce in vlij polovico piva. Ko dobiš gladko zmes, dodaj še preostalo pivo in pokrij posodo. Testo pusti mirovati 30 minut, da postane gosto tekoče. Nato vzemi iz vode čebulne rezine, jih temeljito posuši in jih s prsti razdeli na posamezne obročke. V globoki posodi dobro segrej olje in vanj previdno polagaj obročke pomočene v pripravljeno testo. Ko so obročki zlato rumeni, jih s penovko poberi z olja in odloži na papirnate brisačke. Serviraj jih na krožnik in postrezi z okusnimi omakami. Ne pozabi: vsaka dobra zabava doma potrebuje aparat za točeno pivo, gostje bodo navdušeni! Preveri velik izbor barv in modelov tukaj.
- Tiramisu s pivom – Pivomisu
Posladkaj svoje nenapovedane goste s hitro in okusno sladico s skrito sestavino.
Sestavine za 4 osebe: piškoti za tiramisu, 4 rumenjaki, 7 žlic sladkorja, 250 g sira mascarpone, 50 ml smetane, 300 ml piva, 2 žlici grenkega kakava, 2 žlički kave
Postopek: V kozico zlij pivo, dodaj tri žlice sladkorja in kavo ter kuhaj dokler se sladkor ne stopi. Odstavi, precedi in pusti, da se tekočina ohladi. Pripravi štiri 3 dcl kozarčke. V posodi penasto umešaj sveže rumenjake in preostali sladkor. Dodaj mascarpone in stepeno smetano. V kozarčke po plasteh zlagaj piškote namočene v mešanico kave in piva ter jih prekrij z mascarponejevo kremo. Ponavljaj postopek dokler kozarčki niso polni, jih potresi s pravim kakavom, ohladi in postrezi skupaj s pivom, ki je kot ustvarjeno za sladice.
- Browniji s pivom
Enostavna sladica za vse sladke razvajence in ljubitelje piva.
Sestavine za 4 osebe: 140 g masla, 200 g čokolade s 60 % deležem kakava, 3 jajca, 80 g sladkorja v prahu, 70 - 80 g bele moke, 1 dl temnega piva, 4 zvrhane žlice sladkorja v prahu, nekaj žličk temnega piva
Postopek: Čokolado in maslo stopi v kozici nad paro in ohladi. Z metlico rahlo speni jajci in sladkor ter dodaj čokoladno zmes in temno pivo. Premešaj in dodaj še presejano moko. Pekač (ali kar modelčke za maffine) prekrij s peki papirjem ali premaži z maslom. Vanj vlij pripravljeno zmes in jo prvih 15 minut peci na 170 °C, nato pa še 10-15 minut na 160° C. Med tem, ko se pecivo ohlaja pripravi preliv: zmešaj sladkor v prahu in pivo do želene gostote in z njim premaži vrh biskvita. Za piko na i lahko na pecivo naribaš še črno čokolado, ga razrežeš in postrežeš skupaj s pivom Edelweiss Hefetrüb, ki se super poda k sladicam.
- Solatna polivka s pivom
Idealen recept za solatni bar ali piknik na domačem vrtu.
Sestavine: 2 dcl piva, 4 žlice oljčnega olja, ščepec zdrobljenega timijana, ščepec zdrobljenega rožmarina, 2-3 žlice sojine omake, ščepec soli
Postopek: V skodelici zmešaj dva decilitra piva, oljčno olje, po ščepec zdrobljenega timijana, rožmarina in soli ter dve do tri žlice sojine omake. V solatno skledo nanizaj narezano in oprano zeleno solato, paprike različnih barv, por, kumare, stebelno zeleno. Solato postrezi v veliki skledi, zraven pa postavi posodo s polivko in vsak si lahko začini solato po svojih željah.
- Palačinke s pivom
Enostaven recept, v katerem pivo popolnoma nadomesti mleko in vodo, palačinke pa so neverjetno rahle in okusne.
Sestavine: ½ litra piva, 200 dag integralne moke, 200 dag gladke moke, 2 jajci, ščepec soli, 1 žlička sladkorja, olje
Postopek: V posodo vlij pol litra piva in vmešaj 2 jajci ter dodaj moko (zmes gladke in integralne). Dodaj ščepec soli in žličko sladkorja. Mešaj do primerne gostote (če je masa pregosta, dodaj malo vode) ter speci palačinke, kot jih najbolje znaš. Nadevaš jih lahko s sladkimi ali slanimi nadevi. Marmelada, med in čokoladni namaz s sladoledom so idealni za sladke različice. Za slane pa ti predlagamo nadev z dušeno zelenjavo z zelišči in soljo ali pa naribani sir in šunko.
Priprava naštetih jedi s pivom je seveda lažja, če imaš svojo napravo za točeno pivo kar doma. Zakaj? Ker iz aparata lahko natočiš le željeno količino, tudi če je recept zahteva res minimalno (ne rabiš odpirati cele pločevinke ali steklenice). Če še nimaš svojega aparata, preveri različne barve in modele na Runda Sekunda.