Spoštovani kupci, obveščamo vas, da se spletna trgovina Runda sekunda s 5. julijem 2023 v času poletnih počitnic začasno zapira. Naše pijače lahko najdete na trgovskih policah, kupce sodčkov Blade pa vabimo, da opravijo nakup v prodajalnah večjih grosistov, kjer je možen osebni prevzem. Točilnih naprav in sodčkov SUB od 5.7. začasno ne bo na voljo. Od 26. junija dalje so možna plačila nakupov samo še s plačilno kartico.    Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo prijetno poletje v dobri in osvežilni družbi, ekipa Runda sekunda 
Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI 

BREZALKOHOLNO PIVO

Brezalkoholno pivo je danes bolj priljubljeno kot kdaj koli prej. 

Kdaj se pivo šteje za brezalkoholno?

Pivo z vsebnostjo alkohola med 0,0% in 0,5% velja za brezalkoholno. Do 0,5% je vsebnost, ki nima merljivega vpliva niti na ljudi, ki so občutljivi na alkohol. Na primer, sadni sokovi lahko sčasoma 'zavrejo' in vsebujejo podobno nizko vsebnost alkohola. Tudi preveč zrele banane lahko vsebujejo 0,6% alkohola.
Že nekaj časa obstajajo 0.0 piva, kot so naprimer Malt 0.0Radler 0.0, brezalkoholno pivo Union ali Heineken 0.0.

Kako se izdela brezalkoholno pivo?

Načeloma je postopek kuhanja enak kot pri katerem koli drugem pivu. Vendar obstajajo različne variante za zmanjšanje vsebnosti alkohola. Tako se lahko vsebnost alkohola (a) med fermentacijo zmanjša ali (b) se lahko alkohol pozneje umakne.
Zmanjšanje vsebnost alkohola v procesu fermentacije:
Med postopkom fermentacije piva kvas zagotavlja, da se sladkorji, ki jih vsebuje slad, pretvorijo v alkohol. Ta postopek je treba ustaviti, preden se proizvede več kot 0,5% alkohola - obstaja več možnosti:
  • Ustavljena fermentacija:Preden vsebnost alkohola preseže več kot 0,5%, se postopek fermentacije ustavi tako, da se vse počasi segreva in kvas izloči. Ta piva pogosto vsebujejo preostali sladkor in so precej sladka.
  • Dušena fermentacija:Pri tem postopku je temperatura fermentacije zelo nizka (tik nad zmrzovanjem). Kvas pretvori sladni sladkor v alkohol zelo počasi in arome imajo več časa, da se razvijejo. Pod vsebnostjo 0,5% alkohola se postopek ustavi. Tudi ta piva so ponavadi sladka.
  • Poseben kvas:Dokaj nova metoda, kjer se uporabi poseben kvas. Sladu sladkorja ne morejo fermentirati in rezultat je brezalkoholna IPA s polnim okusom in le 0,4% alkohola!
Alkohol se odstrani naknadno:
Alkohol lahko odstranimo tudi po zvarjenem pivu. Obstajajo različne metode:
  • Vakuumska rektifikacija: gre za postopek destilacije v vakuumu, v katerem se voda in alkohol ločita zaradi različnih vrelišč. V vakuumu so temperature vrenja nižje, tako da se arome lažje ohranijo. Alkohol se 'odstranja', dokler ne vsebuje manj kot 0,5%.
  • Filtriranje: tukaj se alkohol spusti skozi membrano, ki skozi vodo spusti samo vodo in alkohol. Preostalo, visoko koncentrirano tekočino zmešamo z vodo, dokler vsebnost alkohola ne znaša le 0,5%.

Velika umetnost varjenja brezalkoholnih piv je, da se ohranijo slad in aroma hmelja. Zato ni redkost, da se v praksi uporablja več metod, da se v celoti izkoristijo možnosti dobrega okusa.

Zdravje: Ali je brezalkoholno pivo zdravo in kdo ga lahko pije?

V marsičem je brezalkoholno pivo bolj zdravo od običajnega piva. Brezalkoholno pivo manj obremenjuje jetra, ima manj kalorij in je običajno izotoničen, zato ga pogosto cenijo prehransko osveščeni ljudje, športniki, vozniki in nosečnice.

Koliko kalorij ima brezalkoholno pivo?

Brezalkoholno pivo ima približno polovico manj kalorij od običajnega piva

Izotonično in priljubljno pri športnikih

Piva brez alkohola veljajo za izotonična in so zato najbolj priljubljena pri športnikih. Pomeni, da ima tekočina enake koncentracije raztopljenih delcev v krvi - sestavine (vključno z ogljikovimi hidrati kot energija, polifenoli ali vitamini) se lahko hitreje absorbirajo in uporabijo v krvnem obtoku. 

Brezalkoholno pivo za nosečnice in voznike
Nosečnice lahko pijejo brezalkoholno pivo, dokler je poraba v mejah. Podobno je tudi za voznike saj je pivo brez alkohola idealna alternativa. 

 

 

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi