Spoštovani kupci, obveščamo vas, da se spletna trgovina Runda sekunda s 5. julijem 2023 v času poletnih počitnic začasno zapira. Naše pijače lahko najdete na trgovskih policah, kupce sodčkov Blade pa vabimo, da opravijo nakup v prodajalnah večjih grosistov, kjer je možen osebni prevzem. Točilnih naprav in sodčkov SUB od 5.7. začasno ne bo na voljo. Od 26. junija dalje so možna plačila nakupov samo še s plačilno kartico.    Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo prijetno poletje v dobri in osvežilni družbi, ekipa Runda sekunda 
Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI 

KAJ POTREBUJEŠ ZA DOBRO PISARNO DOMA

Med raziskavami na temo dela od doma je glavnina ponudila zelo podobne rezultate, pa najsi gre za raziskave ali eksperimente iz prejšnjega tisočletja, desetletja ali najnovejše rezultate iz obdobja covid-19 – vsi govorijo v prid delu od doma, saj ta znatno poveča produktivnost zaposlenih. Na dolgoročne učinke dela od doma pa bo treba še počakati, a vendar stvari izgledajo obetavno oziroma povsem drugače kot še pred letom dni!

Ljudje smo si različni. Če spadaš med tiste, ki za delo potrebujejo mir, koncentracijo in stalno okolje, bo ob predpostavki, da imaš na razpolago nekaj prostora, prehod iz pisarne v »domačo pisarno« precej lažji kot za tiste, ki so vajeni malce bolj kaotičnega delovnega okolja. Uspešnost pri delu od doma je tesno povezana z organizacijo dela, prostega časa, nalog in opravkov, kuhanja ... Res je, da z delom od doma prihraniš čas za vožnjo na in z delovnega mesta (v povprečju vsaj 1 ura dnevno), vendar pa si moraš npr. pripraviti malico, kar se lahko hitro zavleče v enourno kuhanje, ki mu sledi počasno uživanje ob odličnem obroku, pa še kavica za prebavo. Tako sta mimo 2 uri, kar lahko hitro pomeni delo do poznega večera, saj v popoldanskih urah naša produktivnost močno upade.  Zato si poglej nekaj pomembnih nasvetov, ki ti bodo pomagali do kvalitetno opravljenega dela brez nepotrebnega tratenja časa, da ga bo ostalo več za hobije, družino, šport, filme ...

Začni zgodaj

Za večino odhod na delo pomeni najmanj 1 uro različnih aktivnosti – od umivanja, oblačenja, zajtrkovanja pa vse do poti v službo. To so stvari, ki poskrbijo, da na delovno mesto pridemo budni, kar nas dela kreativne in produktivne. Pri delu od doma pa se jutranja opravila lahko hitro zavlečejo na dve uri, počutimo se lene in naša produktivnost pade. Zato načrtuj dan in prični z delom zgodaj. Nekaterim celo pomaga, da se prve naloge s seznama opravil lotijo čim prej, pred umivanjem zob in oblačenjem. Tako si zagotoviš dozo elana, ki ti ga ob delu od doma ne sme zmanjkati. 

Odpravi se na delo

Če imaš težave z motivacijo in ti dom težko predstavlja delovno mesto, se zjutraj »odpravi v službo«. Seveda ti ni treba zares zapustiti doma, vseeno pa zamenjaj trenerko ali pajkice za malce bolj resno opravo in si tudi doma pripravi podoben ritual, kot ga poznaš iz pisarne (prižgeš računalnik, pripraviš (ali popiješ) kavo, se pogovoriš s kolegicami in kolegi ... Tudi v brskalniku je dobro ločevati med službo in zasebnostjo, zato (v kolikor delaš na lastnem računalniku) poskrbi za jasno ločnico in se v času službe posveti le službenim zadevam.

Pripravi se na dan v službi

Pri delu od doma je strukturiranje posameznega dneva še toliko bolj pomembno, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro znajdemo v situaciji, ko bo naš delavnik razpotegnjen od jutra do večera in mnogokrat tudi za vikende. Seznam opravil ali »to-do list« je za uspešno delo od doma nujen. Zaradi pomanjkanja različnih distrakcij, ki smo jih vajeni iz pisarne, pa obstaja tudi velika verjetnost, da se pri delu doma določeni nalogi preveč posvetimo. Zato si v »to-do listo« zapiši tudi čas, ki ga nameniš določeni nalogi, in si po potrebi nastavi alarme. 

Da ti bo lažje z organizacijo časa, ti tvojo najljubšo pijačo na dom dostavi Runda sekunda.

Poišči svoj kotiček (ni nujno, da je ta doma)

Delo od doma zahteva popoln fokus in koncentracijo, ki jo na kavču, v dnevni sobi ali v drugih sobah, kjer smo vajeni predvsem počivanja in uživanja, težko dosežemo. Zato si je morda najbolj elegantno organizirati povem nov kotiček, ki bo predstavljal delovno okolje. Ob pomanjkanju prostora v stanovanju pa delo od doma lahko opravljaš tudi v knjižnici, kavarni oziroma povsod, kjer ti (umirjeno) okolje to omogoča. Vse, kar potrebuješ, je internetna povezava.

Postavi jasno ločnico med delom in družbenimi omrežji

Brskalnik z odprtimi zavihki, kjer utripa ime pošiljatelja zadnjega sporočila, različni zvočni signali in opozorila ... vse to so hude distrakcije, ki ti poberejo več časa in energije, kot si misliš. Splet ponuja ogromno rešitev za večanje osebne produktivnosti, večina pa se osredotoča na omejevanje dostopa do družbenih omrežij in utišanje različnih opozoril. Ločevanje dela in zabave je pri delu od doma precej zapleteno, zato ju je treba jasno razmejiti, saj le tako lahko dom ostane dom in hkrati postane tudi pisarna.

Vseeno pa je zaželjeno, da na Facebooku všečkaš vse od Runde sekunde. ;)

Določi si visoke dnevne cilje

Neprijetna lastnost skoraj vseh projektov je to, da za njih porabimo več časa, kot smo ga določili v startu. Zato si za določene naloge čas odmeri skopo, količina dnevnih opravil pa naj bo relativno velika. Čeprav bo seznam dnevnih nalog zjutraj izgledal natrpan, te po končanem delovniku čaka prijetno presenečenje ob obkljukanem seznamu opravljenih nalog. Podzavest je tista, ki te žene, da ob obilici dela postoriš več, povečaš svojo produktivnost in hkrati tudi osebno zadovoljstvo.

Prepoznaj, kdaj je tvoja produktivnost na vrhuncu

Nekaterim ustreza delo v nočnih urah, ko je prisotnih mnogo manj motilcev kot podnevi. Veliko (morda celo največ) je odvisno od bioritma, a vendar ima vsak od nas trenutek v dnevu, ko je njegova produktivnost na vrhuncu. Za mnoge je to v dopoldanskih urah, nekateri so bolj produktivni popoldne, tretji zvečer. V kolikor ti narava dela omogoča, si težje naloge prihrani za čas, ko tvoji možgani delujejo najbolje. Delo bo opravljeno bolj kvalitetno in v krajšem času. Za manj produktivne dele dneva pa si prihrani stvari, za katere je potrebnega malce manj napenjanja možganov.

Ne pozabi na pavze, malico pa si pripravi vnaprej

Ena večjih nevarnosti pri delu od doma je izčrpanost, ki si jo največkrat nakopljemo kar sami. V udobju lastnega doma lahko hitro izgubiš občutek, da si v službi, in pozabiš na pavze. Ko pa se te loti še lakota, si »upravičeno« vzameš nekaj več časa za pripravo in uživanje obroka. Rezultat je dvourna pavza in nizka produktivnost zaradi (pre)polnega želodca. Temu se lahko izogneš z vnaprej pripravljeno malico in občasnimi 5–15 minutnimi odmori. Kratek pogovor na štiri oči, hitri sprehod ali pa samo priprava šalice čaja – karkoli te bo spravilo izza mize oziroma računalnika.

Določi si konec delavnika in se ga drži

Delo od doma je na prvi pogled videti odlična alternativa ravnovesju med delom in prostim časom. Po drugi strani pa zaradi udobnega delovnega mesta lahko hitro pozabiš na prosti čas in se ujameš v neskončne »nadure«. Zato si jasno določi konec delavnika! Ni se ga treba držati do sekunde ali minute natančno. Že samo zavedanje, da je tvoj delavnik končan, je za tvojo dušo veliko olajšanje, zato ne bo težav za počasni prehod z dela na priprave za prihodnji dan.

After work doma pa si lahko pričaraš z malim aparatom za točeno pivo, ki ga imaš lahko kar na kuhinjskem pultu. 

VEČ O APARATIH ZA TOČENO PIVO >

 

 

 

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi