Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI    051 495 646 (pon-pet, 8h-15h)

KAKO DELIMO PIVO PIVSKI MOJSTRI?

Dobre stvari se zgodijo po naključju, tako naj bi nastalo tudi pivo, ki velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Izviralo naj bi iz Mezopotamije, kjer naj bi Sumerci nekaj tisoč let pred našim štetjem svoje pridelke (tudi pšenico in ječmen), shranjevali v posebne shrambe v zemlji. Zaradi stika z vodo so namočena žita ter mikroorganizmi ustvarili nekakšno naravno vrenje. Tako je nastala prva oblika “piva” na svetu. Dandanes so seveda postopki pridelave piva tehnološko dovršeni. 

Spoznaj ale

Pivo v praksi največkrat delimo le na temno pivo in svetlo barvo, v grobem pa na 2 večji skupini. Največ govorimo o pivu ALE Ale in pivu tipa LAGER. Ale piva vsebujejo kvasovke zgornjega vrenja. To pomeni, da poteka vrenje pri višji temperaturi, med 15-24°C. Te kvasovke so znane po bolj sadnih aromah (npr. jabolko, ananas, hruška). Vrenje poteka hitro! Znane vrste piva tipa ALE: pšenično pivo, Stout, Porter, India Pale Ale, Pale Ale.

Lager je najpogostejša vrsta piva na svetu

Za vrenje se uporablja kvasovke spodnjega vrenja in sicer pri temperaturah med 7-13 °C. Vrenje poteka veliko počasneje, nekje 5-10 dni. Lager piva naj bi bila še veliko boljša, če se po končanem vrenju za nekaj časa shranijo na hladnem, prostoru. Ravno zaradi tega, ker morajo še nekaj časa zoreti oziroma "odležati", so dobili ime “ležaki”. Barva piva sega od svetlo do bledo zlate. Znane vrste piva tipa LAGER: Bock, Doppelbock, Pilsner, Temni Lager.

Zanimivosti

Naši predniki so vse do 19. stoletja so naši predniki največ varili le ale piva, šele razvoj tehnologije hlajenja je omogočil razcvet lager piv. Sicer pa k različnim okusom piv v veliki meri prispeva tudi voda, kjer se nahaja proizvodnja. Tako v Nemčiji, kjer imajo značilno trdo vodo, po popolnoma isti recepturi naredijo zelo drugačno pivo, kot npr. na Češkem, kjer imajo značilno mehko vodo.

Rundasekunda.si za tvoj aparat za točeno pivo nudi različne vrste malih 2-litrskih in velikih 8-litrskih sodčkov, razišči okuse in nas vprašaj, če te kaj zanima.

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi