Vsi si znamo pred oči priklicati kozarec popolnega piva. Ledeno hladen s perfektno peno, v orošenem kozarcu – se tudi tebi že cedijo sline? Mnogim se zdi ukvarjanje s peno odvečna muha pravih pivoljubcev, vendar pa je ta bistvena, če želiš počasi uživati v dobrem pivu. Če piva ne točiš pravilno, bo pena izginila v trenutku ali pa je bo nastalo preveč, zato si preberi nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali do pene, o kateri bodo govorili tudi tvoji prijatelji in kolegi.
Izberi pravi kozarec
Na obstojnost pene vpliva kar nekaj faktorjev. Oblika kozarca, temperatura (piva in kozarca), sam material kozarca pa tudi način varjenja piva – to je le nekaj najpomembnejših parametrov, ki odločajo o nastanku in obstojnosti pivske “bele krone”. V visokem kozarcu se bo pena obdržala dlje kot v kozarcih s širokim zgornjim delom. Če pa pivo točiš v slabo pomit oz. masten kozarec, lahko na peno kar pozabiš, saj se ob stiku z maščobo ta prične topiti kot sneg na soncu.
Kozarci z neravno površino prav tako pomagajo k nastanku pene, saj neravni robovi povzročajo dodatno karbonizacijo. Nekateri pivovarji celo namerno “poškodujejo” kozarce oz. v površino vtisnejo svoj logotip. Zaradi grobe oblike se hitreje sprošča ogljikov dioksid, ki ga požene proti vrhu kozarca, kjer “hrani” peno.
“Skimming” oz. posneta pena
Idealna pena se razlikuje glede na področje, kjer pivo varijo, predvsem zaradi njegove specifike in načina varjenja. Pa za primer vzemimo Nizozemsko. Tam se pivo tradicionalno toči s peno, ki sega preko vrha kozarca, nato pa jo z lopatico odrežejo v višini roba kozarca na približno 2 cm. Rezultat je posneta pena oz. “skimmed beer”. Skimmanja pa ne bomo videli v Nemčiji. Tam se pivo toči preko roba kozarca s predpisanimi 2–3 cm pene.
Popolnoma drugačna pa je zgodba v Angliji, kjer tradicionalno niso pristaši bogate pene, vseeno pa želijo kozarec, napolnjen do roba. Sicer pa avtohtone sorte angleških piv bogate pene niti ne omogočajo. Zaradi različnih procesov varjenja imajo nižjo stopnjo karbonizacije, visoko peno pa onemogoča tudi točenje iz tradicionalnih ročnih črpalk.
Zaključimo pa s trditvijo, da je pena dobra in potrebna stvar, saj na pivo deluje kot naravna “pokrovka”, ki preprečuje prehitro uhajanje zlatih mehurčkov in s tem podaljšuje svežino točenega piva! Zato ne pozabi na zlata pravila za popolno peno:
- Čist in primerno ohlajen kozarec
- Pravo in primerno ohlajeno pivo
- Natakanje pod kotom 45 °
Mimogrede, imaš vse dodatke za popolno točeno pivo doma?