Spoštovani kupci, obveščamo vas, da se spletna trgovina Runda sekunda s 5. julijem 2023 v času poletnih počitnic začasno zapira. Naše pijače lahko najdete na trgovskih policah, kupce sodčkov Blade pa vabimo, da opravijo nakup v prodajalnah večjih grosistov, kjer je možen osebni prevzem. Točilnih naprav in sodčkov SUB od 5.7. začasno ne bo na voljo. Od 26. junija dalje so možna plačila nakupov samo še s plačilno kartico.    Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo prijetno poletje v dobri in osvežilni družbi, ekipa Runda sekunda 
Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI 

Kako nazdravljajo po svetu?

Zdaj imaš odlično priložnost, da se naučiš, kako nazdravljajo po svetu. Tako boš, takoj ko bomo lahko spet potovali, nazdravljal kar z lokalnimi prebivalci v pristnih lokalih in barih izven utečene turistične poti.

Francija, dežela visoke kuhinje
Tu se nazdravlja z globokim pogledom v oči in frazo »À votre santé!«. Bodi pozoren, da piješ čim bolj uglajeno - kot to počnejo Francozi. Ob pijači uživaj po požirkih in izredno počasi. Francozom se boš prikupil tudi, če si boš kozarec natočil le do polovice.

Po italijansko
V italijanskih regijah boš ob glasnem trkanju s kozarci zagotovo zaslišal še glasnejši "Salute". Pogosta je tudi zdravica "Cin cin", ki začuda izvira iz Kitajske.

Kitajski vzklik
Na Kitajskem ob kozarcu, polnem prav do roba, rečejo »Gan Bay«. Spoštovanje svojemu gostitelju ali najstarejši osebi za mizo boš izkazal tako, da boš ob nazdravljanju svoj kozarec postavil nižje od njega.

Dežela vzhajajočega sonca
Italijanski »Cin cin« te bo na Japonskem pospremil iz lokala ali celo iz države! Zato se kar drži izraza "kampai", kar pomeni "veselo". Poleg tega pa si pijače nikar ne toči sam. Počakaj, da ti kozarec napolni nekdo iz tvoje družbe, ti pa v znak spoštovanja, poskrbi, da bodo prijatelji, ki sedijo ob tebi imeli vedno polne kozarce.  

V neokrnjeni Švici lahko nazdravljaš v kar štirih jezikih
Na nemško govorečih območjih z "Prost!" ali "Zum Wohl!", na francosko govorečih območjih pravijo "Sante!", medtem pa ko se na italijansko govorečem območju odloči za "Salute!". V južnem delu Švice, kjer govorijo retoromanščino pa preprosto vzklikni "Viva!".

Irska, država, ki slovi kot najbolj prijazna na svetu
Tu ti bodo zagotovo dovolili, da nazdraviš kot želiš. Irski jezik je namreč lahko za marsikoga precej težaven. Če pa te bo požirek piva vsaj malo opogumil, poskusi z  "Itsw Slainte". To naredi tako, da izgovoriš Slawn (se rima s pawn) in cha (kot v cha cha cha). Če posvojiš tudi staro keltsko navado, po kateri moraš biti vedno pripravljen plačati rundo prijatelju, te bodo zagotovo vzeli za svojega.

Kako nazdravljajo v Kanadi  
V tej izjemno razgibani državi je toliko stvari za početi (in piti), da se je težko odločiti, kje začeti. Morda ti še najraje priporočamo obmorsko pokrajino Novo Škotsko na Atlantskem oceanu, kjer je najbolj priljubljena zdravica preprosto "Sociable!", kar pomeni »družaben«. Kar predstavljaj si skupino ljudi za mizo, ki vzklika »Družaben, družaben!«.

Za konec skočimo še v Združeno Kraljestvo
In zadnji, ampak vsekakor ne najmanj zabavni kraj za srkanje lokalnih piv, je Združeno Kraljestvo. Na Škotskem jih boš popolnoma navdušil s klasično galsko zdravico, ki je še vedno v uporabi, "Slainte Mhath", kar pomeni "dobrega zdravja." V Walesu, ki ponuja nešteto krajev za uživanje v »pintu« ali dveh pa pravijo "Iechyd da", kar v valižanščini prav tako pomeni dobro zdravje.

Pa na zdravje! In ne pozabi, za vse tvoje zabave ti pijačo dostavimo kar na dom.
Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi