Spoštovani kupci, obveščamo vas, da se spletna trgovina Runda sekunda s 5. julijem 2023 v času poletnih počitnic začasno zapira. Naše pijače lahko najdete na trgovskih policah, kupce sodčkov Blade pa vabimo, da opravijo nakup v prodajalnah večjih grosistov, kjer je možen osebni prevzem. Točilnih naprav in sodčkov SUB od 5.7. začasno ne bo na voljo. Od 26. junija dalje so možna plačila nakupov samo še s plačilno kartico.    Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo prijetno poletje v dobri in osvežilni družbi, ekipa Runda sekunda 
Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI 

Najboljši filmi, povezani s pivom

Hladnejši megleni dnevi so kot ustvarjeni za valjanje po kavču ob gledanju dobrih filmov in serij. Filmov s “hmeljasto” tematiko je na presenečenje pisca kar precej, zato je dobro, da se jih lotimo na samem začetku filmske sezone. Zaradi objektivnosti in nepristranskosti se jih bomo lotili kronološko, kar pa še ne pomeni, da so zajeti prav vsi filmi na to temo. Vseeno pa so navedeni vsi najbolj popularni in iskani.

"Old Man Drinking a Glass of Beer" (1897)

Kot lahko sklepaš iz letnice nastanka filma, gre za “klasiko” oz. enega od filmov, ki je shranjen v trezorjih, skupaj z ostalimi pionirskimi filmskimi zapisi. Film spada med komedije, gre pa za enega najkrajših predstavnikov tega žanra, saj je dolga le dobre pol minute. Prikazuje moškega ob pitju kozarčka piva in njegovo menjavo razpoloženja. Vsekakor zanimiv “film”, ki pa ne bo docela potešil želje po ogledu filma.

https://www.youtube.com/watch?v=FrRKm_V0lZU

"The Public Enemy" (1931)

Še en predstavnik zgodnejšega obdobja filma, le da ta po vseh standardih bolj ustreza izrazu film. The Public Enemi pripoveduje zgodbo o dveh mladeničih, ki se v obdobju prohibicije zaposlita pri preprodajalcu piva. S tem sta izpostavljena slabi družbi preprodajalcev in kriminalcev, kar ju pripelje v hude težave, saj kmalu postaneta tarči hudobcev iz obeh strani zakona. Filmska klasika, ki ima še danes veliko ogledov. 

“What! No Beer?” (1933)

Obdobje prohibicije je poskrbelo za veliko različnih zgodb, iz katerih so se rojevali odlični scenariji. Mednje lahko štejemo tudi omenjeni film, kjer blestita legendarna Buster Keaton in Jimmy Durante. Po spletu okoliščin sta prepričana, da je prohibicija prekinjena, zato odpreta svojo pivovarno, kar ju pripelje na radar lokalne mafije. Odlična komedija v pravi “Keaton” maniri, ki nikoli ne razočara.

“Smokey and the Bandit” (1977)

Ena najpriljubljenejših akcijskih komedij iz 70. let prejšnjega stoletja z legendarnim “brkačem”, ki sliši na ime Burt Reynolds. Film prikazuje zaplete, ki sledijo odločitvi, da za (ilegalni) prevoz kar 400 zabojev piva uporabijo tovornjak, ki ga vozita Bo “Bandit” Darville in Cledus “Snowman” Snow. Na poti pobereta pobeglo nevesto, ki je pred oltarjem ravnokar zapustila sina lokalnega šerifa, zato ju kmalu lovi pol mesta. V letu izdaje filma je bil bolj dobičkonosen film le Vojna Zvezd, zato naj se obvezno znajde na meniju.

“Strange Brew” (1983)

Prvi film kanadske naveze Rick Moranis/Dave Thomas, ki sta v 80. letih poskrbela za nekaj nepozabnih komedij. Njun prvi film je bil prav Strange Brew, ki govori o dveh nezaposlenih bratih, ki si s prevaro zagotovita službi v lokalni pivovarni, kjer kmalu odkrijeta, da imajo zaposleni kar nekaj umazanih skrivnosti, eden od varilcev pa se celo pohvali z umorom in jima zaupa, da si želi zagotoviti svetovno prevlado … Situacijo lahko rešita le Bob in Doug!

“Dazed and Confused” (1993)

V filmu, ki je sicer zaslovel kot “stoner” film pivo igra le postransko vlogo, vseeno pa ne gre brez pravega “keg party-ja”. Sicer pa zgodba v osnovi predstavi dogajanje na zadnji šolski dan in skoraj uničeno zabavo, ki pritiče priložnosti, ko zadnjo izvejo starši organizatorja. Film je nadvse zanimiv tudi zaradi dejstva, da v njem nastopajo današnji mega zvezdniki, ki so bili v obdobju snemanja filma nekoliko mlajši in manj izkušeni (Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich in mnogi drugi)

 “Beerfest” (2006) 

Nora komedija, kjer se vse vrti okrog piva. Natančneje, nagrajenega recepta za pivo, ki ga po smrti dedka, z zmago na pivskem prvenstvu v družini lahko obdržita le Jan in Todd Wolfhouse (Paul Soter and Erik Stolhanske). Na prvenstvu morata premagati zlobne nasprotnike iz Nemčije, ki so zavoljo recepta previdno izbrali in na tekmovanje pripeljali najboljšo ekipo, pravi pivski “dream team”. Zabavna komedija, ki ne sme miniti brez kozarčka piva!

“Superbad” (2007)

Še en film, ki opisuje znano situacijo na zadnji šolski dan. Najboljši prijatelji (Michael Cera, Jonah Hill in Christopher Mintz-Plasse) so odločeni, da bodo pred zaćetkom študija izgubili nedložnost, za to pa je potreben žur in “malce” alkohola, da stvari lažje stečejo. O kakšnih presežkih glede zgodbe ne moremo govoriti, vseeno pa je film nadvse zabaven, in danes, skoraj 15 let po nastanku spada med kultne komedije tistega obdobja. Ogled nujen!

“Beer Wars” (2009)

Za razliko od ostalih filmov na to tematiko je Beer Wars odlišen dokumentarec / Resničnostna odaja, ki prikazuje ozadje delovanja mikro pivovarn. Te so pogosto izpostavljene različnim pritiskom s strani velikih proizvajalcev piva, ki največkrat vodijo v propad manjših pivovarjev. Od začetkov snemanja je minilo dobro desetletje, v tem obdobju pa je tudi prišlo do eksplozije mikropivovarjev, ki danes po celem svetu na novo pišejo zgodbo o pivu. 

“Blood, Sweat, and Beer” (2015)

Po ogledu zgornjega dokumentarca pa sledi logično nadaljevanje, dokumentarec Blood, Sweat, and Beer. Film sicer ni povezan s prej omenjenim, ustvarjala ga je povsem druga ekipa, vseeno pa se ga splača pogledati, saj zares nazorno pokaže, kako močno se v zelo kratkem času lahko spremeni določena industrija. V tem primeru kaže vplive craft pivovarjev po svetu na pivovarske monopoliste, ki imajo svoje “lovke” v vseh državah sveta. Film sicer ni doživel komercialnega uspeha, vseeno pa med gledalci vedno dosega najvišje ocene.

Tako, pivskih filmov bo vsaj do novoletnih praznikov dovolj. Takrat pa se morda oglasimo z novim kompletom priporočil.

 

 

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi