Ko govorimo o pivu, se največkrat vidimo nekje na plaži, v gostilni, klubu ali ob sproščujoči igri biljarda. Pa vendar ima pivo vedno večjo veljavo tudi med gurmani (blog s »pivskimi« recepti) in ljudi z bolj »prefinjenim« okusom. Tako danes velja za več kot le pijačo za polivanje čevapčičev na domačem žaru.
Ker smo v enem prejšnjih blogov razbili mit o povezavi piva s t.i. pivskim trebuhom, se lahko tokrat brez slabe vesti posvetimo pivu na malce drugačen način. Na novoletnih zabavah lahko letos postrežeš RES okusne cocktaile s pivom! Zate smo izbrskali nekaj preverjenih receptov s sestavinami, ki jih najdemo v večini slovenskih kuhinj, ali pa nas do njih loči le kratek sprehod do najbližje trgovine.
Lemon Shandy
SESTAVINE: svetlo pivo, limonin sok (ali koncentrat), limonine rezine (za okrasitev)
NAVODILA: primerno ohlajeno pivo nalij v kozarec in počasi dodajaj limonin sok ali koncentrat, do željene stopnje kislosti. Kozarec okrasi z rezino limone in postreži.
»Beermosa« z malinami
SESTAVINE: pšenično pivo, 1,5-2 dcl pomarančnega soka, 1 pest stisnjenih malin
NAVODILA: v velikem kozarcu pretlači maline in jih prelij s pivom ter sokom pomaranče. Za vrhunec zabave pa Beermoso lahko »nadgradiš« tudi s šilcem kvalitetne Vodke.
Beergarita
SESTAVINE: pivo, 0.5 dl Tequile, agavin sirup, sok limete in sol (za okrasitev)
NAVODILA: v zamrzovalniku primerno ohladi kozarce. Hladnim kozarcem s koščkom limete navlaži rob in ga natri s soljo. Eno limeto nareži na rezine in jih položi ob rob kozarca, za lepši izgled. V večjem kozarcu ali vrču dobro pretlači limete (narezane na četrtine, dobro oprane in neolupljene) skupaj z agavinim sirupom. Iz limet poizkusi iztisniti kar največ soka, nato pa dodaj Tequilo. Dobro premešaj, precedi in postreži.
Michelada
SESTAVINE: pivo, sol, kajenski poper ali mleti chilli, limete (sok + rezine za okrasitev), 1 žlička pekoče (chilli) omake, 1 žlička Worchester omake in led
NAVODILA: manjšo količino soli in kajenskega popra zmešaj na manjšem krožniku (za okrasitev robov kozarcev). Za eno Michelado iztisni sok ene limete in ga prelij v kozarec z ledom. Dodaj obe omaki (worchesterska in chilli omaka), premešaj in PREVIDNO dodaj pivo. Zaradi ledu se pivo lahko peni, zato svetujemo, da ga dodajaš počasi in ga zlivaš ob robu kozarca. Na koncu še nežno premešaj in (po želji) dodaj začimbe na rob kozarca.
Skupni imenovalec vseh zgornjih receptov je pivo. Kvaliteta cocktailov je zato v največji meri odvisna od kvalitete ter svežine piva. Prav svežina v povezavi s preverjenimi blagovnimi znamkami pa je ena najbolj privlačnih lastnosti aparatov za točeno pivo doma, ki jih najdeš Runda Sekunda.