Sprache umstellen

         Dostava 2.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI    051 495 646 (pon-pet, 8h-15h)

Top recepti za pivske jedi iz pečice

Pri kuhanju in pečenju lahko uporabljaš pivo. Ta ne spreminja osnovnega okusa jedi, temveč ga dopolnjuje. Alkohol izhlapi, ostaneta pa okus in aroma piva, ki hrano naredita še slastnejšo. Lahka, svetla piva so super dodatek k piščančjemu mesu ali svinjini, temno pivo pa se odlično poda k jedem iz govedine ali divjačine.

Recepti s pivom so priljubljeni po vsem svetu: Nemci v njem dušijo zelje, klobaso in slanino, Angleži ga uporabljajo pri kuhanju enolončnic in obar, Belgijci pa ga celo dodajajo sladoledu. Tokrat smo zate pripravili tri recepte iz pečice; odkrij, kako s pivom pripraviti enostaven kruh, pečeni pasulj ter sočno svinjsko pečenko.

Božanski pečeni pasulj

Kaj praviš na pečeni pasulj s pivom? Odlična samostojna jed ali priloga poleg jedi z žara je še toliko okusnejša, če jo pripraviš s svojim najljubšim pivom. Tako zagotoviš prijetno grenkobo in izjemno aromo omake, v kateri je fižol zapečen.

Potrebuješ:

  • 500 g kuhanega fižola
  • 300 g dimljene slanine
  • 3 manjše čebule
  • 2 korenčka
  • 250 ml piva po izbiri
  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlico rdeče mlete paprike
  • Sol in poper po okusu

Pasulj pripraviš tako:

  1. V posodi, primerni za v pečico segrej oljčno olje, na kateremu približno 10 minut pražiš sesekljano čebulo, korenje ter na kocke narezano slanino. Primešaj fižol in mešanico praži še nekaj minut.
  2. Fižolu najprej dodaj paradižnikovo mezgo in mleto papriko ter dobro premešaj. Nato prilij še jušno osnovo in pivo. Pomembno je, da je fižol v celoti prekrit s tekočino.
  3. Pasulju dodaj sol in poper ter posodo prestavi v pečico, ogreto na 200°C. Peci 50 – 60 minut oziroma toliko časa, da se omaka zgosti in pasulj dobi skorjico.
  4. Postrezi topel pasulj v kombinaciji z najljubšo prilogo.

APARATI ZA TOČENO PIVO DOMA >

Enostaven pivski kruh

Pasulj brez kruha je kot pivo brez hmelja. Kruh je odlična priloga k številnim jedem, lahko pa ga postrežemo tudi z okusnimi namazi ali pripravimo gurmanske sendviče. Speci domač kruh, na mesto kvasa pa uporabi kar pivo.

Pripravi si:

  • 7 žlic surovega masla
  • 80 g medu
  • 400 g moke
  • 1 žlico pecilnega praška
  • 350 ml piva po izbiri
  • 1 čajno žličko soli

Postopek:

  1. Model za štruco kruha premaži z žlico masla in ga obloži s peki papirjem.
  2. Preostalih 6 žlic masla stopi in ga v posodi premešaj z medom in pivom. V ločeni posodi pomešaj moko, pecilni prašek in sol.
  3. V mokre sestavine nežno primešaj mešanico suhih. Končno zmes preloži v pekač in pusti vzhajati 45 – 60 minut.
  4. Ko testo naraste, štruco peci 45 – 55 minut pri temperaturi 180°C.
  5. Kruh vzemi iz pečice in ga pusti počivati 10 minut, nato pa ga odstrani iz pekača in počakaj, da se dokončno ohladi. Kruh postrezi narezan na rezine.

Hrustljava svinjska pečenka

Le kdo ne obožuje sočne in dišeče svinjske pečenke s hrustljavo zapečeno kožo? Jed je odlična izbira za zabave s prijatelji, romantične zmenke ali večerje v družinskem krogu. Meso speci skupaj z zelenjavo, med peko pa ga zalivaj s svojim najljubšim pivom.

Sestavine:

  • 1 kg svinjskega hrbta s kožo, brez kosti
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 1 manjša zelena
  • 250 ml piva po izbiri
  • Oljčno olje
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1 vejica rožmarina
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

  1. Kožo mesa večkrat zareži v obe smeri, da narediš nekaj zarez. Meso tesno poveži s kuhinjsko vrvico in ga natri s soljo, poprom in kumino.
  2. V večji ponvi segrej nekaj oljčnega olja in na vseh straneh popeci meso.
  3. Opečeno svinjino preloži v pekač. Okoli nje razdeli narezano čebulo in korenje ter cela stroka česna. Vse skupaj pokapljaj z oljčnim oljem, dodaj rožmarin, po potrebi dodatno začini in pekač za 20 minut položi v pečico, ogreto na 190°C.
  4. Po pretečenem času pekač vzemi iz pečice in meso prelij s pivom. Nato ga položi nazaj v pečico in jed peci še približno 2 uri.
  5. Temperaturo v pečici povišaj na 210°C. Medtem meso dobro premaži s pečenkinim sokom, ki se je nabral na dnu pekača. Meso peci še 20 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Vmes ga večkrat prelij s pečenkinim sokom.
  6. Pečenko vzemi iz pečice, jo pokrij z alu folijo in jo pusti počivati 10 minut.
  7. Pečenkin sok precedi skozi gosto cedilo.
  8. Z mesa odstrani vrvico in ga nareži na rezine. Zloži jih na servirni krožnik in prelij s precejenim sokom pečenke, okoli mesa pa zloži pečeno zelenajvo.

Za ključno sestavino poskrbimo kar mi! Naše priporočilo so točena piva – poleg svežine in vedno popolne ohlajenosti je njihova velika prednost tudi ta, da iz aparata natočiš točno tolikšno količino, kot jo potrebuješ. Za ustvarjanje v kuhinji ti torej ni potrebno odpirati cele pločevinke ali steklenice.

APARATI ZA TOČENO PIVO DOMA >

 

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi