Kdor se veliko ukvarja s peko na žaru, je zagotovo že spoznal čare marinad in BBQ omak. Ja, med njimi obstaja pomembna razlika. Mariniranje je postopek, ki ga izvedemo dan ali dva pred samo peko, BBQ omake pa jemo skupaj z našimi “grill mojstrovinami”. Omaka in marinada poskrbita za neverjetne kombinacije okusov, ki so burgerje iz ulične hrane povzdignile na nivo vrhunske kulinarike. Z njimi lahko dosežemo praktično nemogoče, s pravimi kombinacijami in količinami pa ustvarimo kulinarični vrhunec. Zato se bomo v tem zapisu malce bolj posvetili mešanju okusov in sestavin za popolne marinade in omake.
Kaj moramo vedeti o marinadah?
Mariniranje je postopek, pri katerem meso, ribe, zelenjavo ali pa tofu obogatimo z različnimi okusi. Marinade v osnovi delimo na:
- suhe marinade,
- paste,
- tekoče marinade.
Prve pripravljamo iz suhih začimb, dišavnic in zelišč, ki vsebujejo eterična olja, s katerimi obogatimo okus (predvsem) mesa. Paste so vmesni korak med suho in tekočo marinado. Sestavljene so iz suhih začimb, ki se jim največkrat doda nekaj olja, nasekljan ingver ali česen, da se sestavine povežejo v pasto. Tekoče marinade pa vsebujejo veliko tekočine, največkrat na kisli osnovi (kis, limonin sok, vino, jogurt), ki se ji dodajajo začimbe in zelišča.
Postopek mariniranja je povsem preprost. Pojubne kose mesa ali zelenjave natremo s pasto ali suho mešanico ter pustimo počivati vsaj pol ure. Daljše mariniranje naj poteka v hladilniku. Predvsem to velja za tekoče marinade, ki zares pridejo do izraza, če v njih meso pustimo 24 ali pa celo 48 ur. Seveda v hladilniku.
Za mariniranje piščanca ga zareži na različnih mestih, nekoliko prebodi z vilicami in ga mariniraj vsaj 2 uri. Z odstranitvijo kože bo meso marinirano še bolj intenzivno.
Pri govedini je najboljše marinirati čvrstejše dele mesa, ki se bodo z dodatkom soli ali sode bikarbone še dodatno zmehčali.
Ribe in morske sadeže, kot so školjke, je priporočljivo marinirati na hitro, 30 minut do največ 1 ure, sicer uničimo strukturo mesa.
RECEPT za nepogrešljivo pivsko marinado, ki paše tako na meso, zelenjavo kot tudi tofu, pa je tukaj:
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 žlici Worchesterske omake
- 0,5 dl balzamičnega kisa
- 1 dl Laško Zlatorog temnega piva
- 3 stroke česna
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlički čebule v prahu
- 2 žlički čilija v prahu
- 2 žlički mletega kumina
- 1 žlička mlete dimljene paprike
- 1 žlička mletega popra
- 2 žlički soli
Sestavine zmešaj v večji posodi in vanjo položi izbrane kose mesa, zelenjave, ribo, hobotnico ali tofu. Vse, razen ribe, se lahko marinara tudi 24 ur. Pred peko odvečno marinado popivnaj z mesa (ali česarkoli že), položi na žar, marinado pa uporabi za premazovanje, nikar pa je ne polivaj … Čopič in akcija.
Kako pa je z žar omakami?
Kot smo zapisali že na začetku, so žar omake pika na i vsakega dobrega burgerja. Brez njih je burger samo še pleskavica v bombetki, z malo solate in rezino paradižnika. Omake pa ga lahko odpeljejo v povsem različne stvari, mu dajo karakter, svežino, polnost okusov in mešanico arom. Osnovna žar omaka datira v 17. stoletje, sestavljena pa je bila iz kisa, soli in popra. Kasneje so se dodajali še sladkor, paradižnikova pasta (kasneje kečap) in nepogrešljiva Worchesterska omaka. Žar omake doživijo totalen bum s široko dostopnostjo zažimb in zelišč s celega sveta in splošno popularizacijo takšnih in drugačnih burgerjev, ki po nekaj desetletjih prav zdaj doživljajo renesanso.
Ker žar omake izvirajo (predvsem) iz ZDA, so osnovni recepti poimenovani po mestih ali pa regijah izvora. Memphis omaka, Teksaška, Kansas City in Carolina so najbolj tipične predstavnice omak in se odlično podajo k praktično vsem vrstam mesa, večino pa lahko uporabiš tudi pri pripravi zelenjave, tofuja itd. Vedno uporabi prvovrstne začimbe, saj so te poleg sladkobe in kisline glavni atributi dobre žar omake in posledično nepozabnega burgerja. Mnogim osnovnim receptom so se pridružile neštete žar omake, ki jih danes po hišnem receptu uporabljajo praktično vsi, ki prodajajo dobre burgerje in ostale dobrote z žara. Dejansko pa je večina teh omak izpeljank osnovnih receptov, z dodatkom različnih začimb ali pa drugačnim razmerjem le-teh.
RECEPT za “all around” pivsko žar omako, ki bo popestrila burgerje, pečene perutničke, natrgano govedino ali svinjsko pečenko, pa si nujno shrani!
- 1 čebula (drobno nasekljana)
- 1 žlica olja (ali masla)
- 2,5 dl svetlega piva Union
- 4 dl kečapa
- 2 žlici kisa
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici medu
- 2 žlici Worchesterske omake
- ½ žličke česna v prahu
- ščep soli
- ½ žličke popra
- ščep kajenskega popra
V posodi segrej olje (ali maslo) ter zmehčaj čebulo. Nato dodaj vse ostale sestavine in počakaj, da zavre, nato pa na zmernem ognju kuhaj še približno 20 minut oz. tako dolgo, da se omaka zreducira in zgosti. Med kuhanjem jo pogosto premešaj. Ko je omaka končana, jo lahko še enkrat začiniš po svojem okusu.
Mešanja žar omake ali marinade pa se lahko loti vsak, ki zna povezovati okuse, ali pa ima pri tem le srečo. Pri omakah in marinadah je dovoljeno vse. Vse, kar obogati okuse, se razume. Zato kar pogumno odpri omarico z začimbami, kupi Worchestersko omako, morda malce dobrega balzamičnega kisa in ostalih, tebi ljubih sestavin in začni eksperimentirati, najprej z majhnimi količinami. Trud se ti lahko precej hitro poplača v obliki lastne žar omake, ki jo bodo na dobrem pikniku želeli tud vsi tvoji prijatelji.