Sprache umstellen

         Dostava 3.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union         INFO@RUNDASEKUNDA.SI    051 495 646 (pon-pet, 8h-15h)

ZA GURMANE: KATERA HRANA H KATEREMU PIVU

Pivo v večih državah (vsaj tehnično gledano) velja za prehrambeni artikel, kar samo po sebi nakazuje, da gre za »več kot le pijačo«. Morda se prav zato pivo odlično poda k različnim jedem. V pivu lahko kuhamo, fermentiramo, z njim vlažimo ali pa ga enostavno zvrnemo kozarec ali dva ob odličnem kosilu. Ker nam trg ponuja celo plejado različnih sort piv, lahko za vsak obrok najdeš primernega in sebi všečnega. V izogib neposrečenim kombinacijam smo ti pripravili osnovni vodnik z glavnimi napotki. Tako bo kosilo še boljše, piv'ce pa bo prišlo še bolj do izraza.

Morda si v tej fazi lahko zapomniš osnovno pravilo, ki velja, ko pride do kombiniranja piva s hrano: »močna piva k močni hrani«. Pivo je lahko močno zaradi okusa, stopnje alkohola ali priokusa. V vsakem slučaju se močnejša piva bolje podajo k rdečemu mesu, kot npr. solatnemu krožniku. Svetla piva, ki jih raje pijemo poleti, pa so bolj primerna za lahke jedi (solate, ribje jedi ali piščanca na 101 način).

Čeprav se o okusih ne razpravlja, pa lahko kombinacije v grobem razdelamo na:

LAŽJA PIVA: svetlo in pšenično pivo, IPA pivo, Hefeweizen itd. Ta najbolj razširjena sorta piva na našem kontinentu je kot ustvarjena za:

  • školjke, morske sadeže in sushi,
  • pizze in ocvrto hrano,
  • testenine (lahke, brez kremastih omak),
  • azijsko in mehiško hrana (oz. bolj »spicy« jedi).

MOČNEJŠA in TEMNA PIVA: začinjena nemška in belgijska piva, Stout, Porter itd. To so piva, ki vedno bolj prihajajo v ospredje in ponujajo široko vrsto priokusov. Odlična bodo v kombinaciji z:

  • burgerji,
  • mesom iz žara,
  • azijsko in mehiško hrana (manj začinjena, bolj mastna),
  • steaki in divjačino,
  • siri (cheddar, parmezan, pecorino).

 Nikakor pa ne moreš brcniti v temo, če si pri izbiri piva za določen obrok pomagaš kar z geografijo. Zgodovina nas uči, da so naši predniki precej dobro preučili osnovne okuse in kombinacije – te pa so osvojile svet. Zato je to lahko glavno vodilo, ki zagotavlja pravi izbor ob pravem trenutku. Če pa si bolj avanturistične narave, te čaka pravo popotovanje po paleti različnih okusov. Trg resnično ponuja piva za vsako priložnost in najbolj neverjetne variacije, zato kar vklopi možgančke in pomisli, katero pivo bi se najbolj podalo k tvoji priljubljeni hrani... pa pogumno in izven okvirjev. Ne bo ti žal!

Za pravo pivo (torej točeno pivo! J) pa skoči na www.rundasekunda.si, izberi svoj sodček ter napravo za popoln užitek in še več radosti ob posrečenih kulinaričnih kombinacijah.

Pa na zdravje in dober tek!

 

Lepo izbiro piva in ostalih pijač pa najdeš na:

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi