Predstavili ti bomo predjed, glavno jed in sladico, kjer je ena od pomembnejših komponent prav pivo. Hkrati so recepti zastavljeni tako, da omogočajo dovolj manevrskega prostora za poigravanje z različnimi okusi in preferencami gostov oziroma jedcev.
Za predjed predlagamo božansko pivsko pomako oz. “dip” s sirom. Ponudiš ga lahko v kombinaciji z večino klasičnega finger fooda ali pa s slanimi prestami, grisini …
SIROV “BEER DIP”
Potrebuješ:
- 2 posodici kremnega sira
- zajemalka jogurtovega (ali “ranch”) preliva
- 0,5 dl piva
- 250 g (ali več) naribanega sira cheddar
Sestavine v zgoraj napisanem vrstnem redu zmešaj v gladko maso in po želji začini. Za pravi okus si iz aparata za točeno pivo doma natoči pivo Birra Moretti, ki bo jed obogatilo z aromami hmelja in krušno noto.
Za glavno jed smo izbrali recept, ki ga sicer pozna mnogo pivoljubcev, vendar pa zaradi malce daljše priprave redko dočaka realizacijo. December kar kliče po pripravi sočne poslastice “Beer Can Chicken”, ki omogoča mnoge kombinacije in priloge.
“BEER CAN CHICKEN”
Potrebuješ:
- celega piščanca (odmrznjenega)
- olivno olje
- pivo
- rjavi sladkor
- česen v prahu
- poper
- mleto dimljeno papriko
- mleti chili
- sol
- malce janeža
V posodici zmešaj vse začimbe. Piščanca postavi v pekač in ga prelij z olivnim oljem ter posuj z mešanico začimb. Nikar ne preskoči sladkorja, saj bo ta s karamelizacijo poskrbel za neverjetno kulinarično izkušnjo … in ne, jed ne bo sladka! Začimbe nežno vtiraj po celi površini piščanca, nato pa odpri pločevinko piva – priporočamo Laško Golding, ki bo s sladkobno medenim okusom jed dvignil na višjo raven. Nekaj piva odpij, nekaj pa ga zlij v pekač. Pločevinko s približno polovico piva postavi na sredino pekača in nanj “posadi” piščanca. Vse skupaj še enkrat pokapaj z malo olivnega olja in v ogreti pečici peci približno 1 uro na 220 stopinj, oziroma dokler termometer v notranjosti piščanca ne doseže vsaj 75 stopinj Celzija. Sočen piščanec, h kateremu paše prav vsaka priloga … ali pivo.
Sladica – kraljica! Prav zato v pivskem božičnem meniju ne bomo ubirali bližnjic s pivskimi palačinkami. No, v resnici bo tako samo izgledalo. Saj veš, jemo tudi z očmi, zato smo izbrskali recept, ki ti z malce več truda, kot jih zahteva priprava palačink, ponuja pripravo čudovite in okusne sladice.
ČOKOLADNA TORTA S TEMNIM PIVOM
Potrebuješ:
- 230 ml temnega piva
- 250 g bele moke
- 70 g masla
- 400 g sladkorja
- 80 g kakava v prahu
- 2 jajci
- 150 g kisle smetane
- 3 žličke vaniljevega ekstrakta
- 2 žlički sode bikarbone
Preliv:
- 1 posodica kremnega sira
- sladkor v prahu
- 1 smetana za stepanje
Pivo je v tej sladici še kako pomembno! Priporočamo ti uporabo Krušovice Royal Dark piva, ki ga lahko vedno dobiš iz točilne naprave The SUB Compact. Pivo in maslo počasi segrevaj, dokler se maslo ne raztopi. Ugasni vir toplote in počasi vmešaj sladkor ter kakav, dokler se sestavine ne povežejo. Dodaj jajci, kislo smetano in vaniljo ter povsem na koncu dodaj še moko s sodo bikarbono. Peci na 180 stopinj približno 45–50 minut, vedno pa lahko napraviš tudi preizkus z zobotrebcem (če ga zapičiš v biskvit in pride ven čist, pomeni, da je biskvit pečen). Vmes pripravi preliv – zmešaj sestavine in sladkaj po okusu, nato pa premaži čez biskvit. Bela osnova je idealna “platforma” za dodajanje različnih božično-novoletnih okraskov, zaradi katerih bo tortica pravi hit najpomembnejše decembrske večerje.