Sprache umstellen

         Dostava 2.99€. Nad 100€ brezplačna.         pivovarna laško union online         INFO@RUNDASEKUNDA.SI    051 495 646 (pon-pet, 8h-15h)

Zares hud božično-novoletni meni s pivom

Zvoki kraguljčkov, znani napevi božičnih melodij v tisoč in eni preobleki, vonj pregovorno decembrskih cimeta, karamele, klinčkov … Ja, veseli december je tukaj, kot kaže, bo letos sicer malce manj družaben, še vseeno pa je lahko vesel. Zagotovo bomo letos več časa preživeli v krogu ožje družine, kar je tudi osnovni namen božičnega obdobja. Več časa pa bo ostalo tudi za kulinariko, iskanje in preizkušanje receptov ter dokazovanje kuharskih sposobnosti. 

Tvoje raziskave pa lahko malce skrajšamo s predlogom idealnega “pivsko-božičnega” menija. Predstavili ti bomo predjed, glavno jed in sladico, kjer je ena od pomembnejših komponent prav pivo. Hkrati so recepti zastavljeni tako, da omogočajo dovolj manevrskega prostora za poigravanje z različnimi okusi in preferencami gostov oziroma jedcev.

Za predjed predlagamo božansko pivsko pomako oz. “dip” s sirom. Ponudiš ga lahko v kombinaciji z večino klasičnega finger fooda ali pa s slanimi prestami, grisini … 

SIROV BEER DIP

Potrebuješ:

-       2 posodici kremnega sira

-       zajemalka jogurtovega (ali “ranch”) preliva

-       0,5 dl piva

-       250 g (ali več) naribanega sira cheddar

Sestavine v zgoraj napisanem vrstnem redu zmešaj v gladko maso in po želji začini. Za pravi okus si iz aparata za točeno pivo doma natoči pivo Birra Moretti, ki bo jed obogatilo z aromami hmelja in krušno noto. 

Za glavno jed smo izbrali recept, ki ga sicer pozna mnogo pivoljubcev, vendar pa zaradi malce daljše priprave redko dočaka realizacijo. No, koronsko obarvani december kar kliče po pripravi sočne poslastice “Beer Can Chicken”, ki omogoča mnoge kombinacije in priloge. 

“BEER CAN CHICKEN” 

Potrebuješ: 

-       celega piščanca (odmrznjenega)

-       olivno olje

-       pivo

-       rjavi sladkor

-       česen v prahu

-       poper

-       mleto dimljeno papriko

-       mleti chili 

-       sol

-       malce janeža

V posodici zmešaj vse začimbe. Piščanca postavi v pekač in ga prelij z olivnim oljem ter posuj z mešanico začimb. Nikar ne preskoči sladkorja, saj bo ta s karamelizacijo poskrbel za neverjetno kulinarično izkušnjo … in ne, jed ne bo sladka! Začimbe nežno vtiraj po celi površini piščanca, nato pa odpri pločevinko piva – priporočamo Laško Golding, ki bo s sladkobno medenim okusom jed dvignil na višjo raven. Nekaj piva odpij, nekaj pa ga zlij v pekač. Pločevinko s približno polovico piva postavi na sredino pekača in nanj “posadi” piščanca. Vse skupaj še enkrat pokapaj z malo olivnega olja in v ogreti pečici peci približno 1 uro na 220 stopinj, oziroma dokler termometer v notranjosti piščanca ne doseže vsaj 75 stopinj Celzija. Sočen piščanec, h kateremu paše prav vsaka priloga … ali pivo.

Sladica – kraljica! Prav zato v pivskem božičnem meniju ne bomo ubirali bližnjic s pivskimi palačinkami. No, v resnici bo tako samo izgledalo. Saj veš, jemo tudi z očmi, zato smo izbrskali recept, ki ti z malce več truda, kot jih zahteva priprava palačink, ponuja pripravo čudovite in okusne sladice. 

ČOKOLADNA TORTA S TEMNIM PIVOM

Potrebuješ:

-       230 ml temnega piva

-       250 g bele moke

-       70 g masla

-       400 g sladkorja

-       80 g kakava v prahu

-       2 jajci

-       150 g kisle smetane

-       3 žličke vaniljevega ekstrakta

-       2 žlički sode bikarbone

Preliv:

-       1 posodica kremnega sira

-       sladkor v prahu

-       1 smetana za stepanje

Pivo je v tej sladici še kako pomembno! Priporočamo ti uporabo Krušovice Royal Dark piva, ki ga lahko vedno dobiš iz točilne naprave The SUB Compact. Pivo in maslo počasi segrevaj, dokler se maslo ne raztopi. Ugasni vir toplote in počasi vmešaj sladkor ter kakav, dokler se sestavine ne povežejo. Dodaj jajci, kislo smetano in vaniljo ter povsem na koncu dodaj še moko s sodo bikarbono. Peci na 180 stopinj približno 45–50 minut, vedno pa lahko napraviš tudi preizkus z zobotrebcem (če ga zapičiš v biskvit in pride ven čist, pomeni, da je biskvit pečen). Vmes pripravi preliv – zmešaj sestavine in sladkaj po okusu, nato pa premaži čez biskvit. Bela osnova je idealna “platforma” za dodajanje različnih božično-novoletnih okraskov, zaradi katerih bo tortica pravi hit najpomembnejše decembrske večerje. 

 

 

 

 

 

Starejše objave
Novejše objave

Komentiraj

Tvoj komentar bo pred objavo pregledan in potrjen

Zapri (esc)

BLACK FRIDAY PRIJAVA

Prijavi se na black friday lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor orem ipsum dolor orem ipsum dolor

IMAŠ NAJMANJ 18 LET?

Prodaja alkohola mladoletnim osebam je prepovedana. S klikom na DA potrjuješ, da imaš najmanj 18 let.

DA
NE

Poišči nekaj zase

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Prični z nakupi